ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ TRIGGER POINTS

Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα και ο πόνος που προκαλούν οφείλονται μόνο σε βλάβες των οστών, των αρθρώσεων ή των νεύρων. Κατά την δεκαετία του ’80 οι αμερικανοί γιατροί J. Travel και D.G. Simons τεκμηρίωσαν με επιστημονικές έρευνες ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε μικροτραυματισμούς στις ίνες των σκελετικών μυών, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να συσπώνται, να «σκληραίνουν», να «κονταίνουν» και να χάνουν την ελαστικότητά τους, προκαλώντας πόνο στον ασθενή. Τα επώδυνα αυτά σημεία των μυών είναι γνωστά ως trigger points (μυϊκά σημεία πυροδότησης πόνου). Η κακή στάση του σώματος, η επαναλαμβανόμενη μυϊκή καταπόνηση, το κρύο, το ψυχικό στρες είναι παράγοντες που διαιωνίζουν το πρόβλημα. Ο λόγος που οι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος. Συχνά συνυπάρχει δυσκαμψία. Η διάγνωση ενός σημείου trigger γίνεται με την ψηλάφηση της σκληρής δεσμίδας μυϊκών ινών, κατά μήκος του μυός που πάσχει . Με την πίεση του σημείου προκαλείται πόνος, που αναγνωρίζεται από τον ασθενή ως “ο πόνος του”. Η κατανομή του πόνου είναι χαρακτηριστική για κάθε ξεχωριστό σημείο trigger, πράγμα που βοηθάει στην ανεύρεσή του.

Τα διάφορα φάρμακα προσφέρουν μικρή ή και καθόλου βοήθεια στην θεραπεία του προβλήματος. Αντίθετα ο βελονισμός μπορεί να λύσει ένα trigger point ακόμη και με μια συνεδρία, εάν έχει πρόσφατη έναρξη και περιορίζεται σε έναν μυ. Όταν υπάρχουν πολλά ΤΡ που χρονολογούνται από καιρό, είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν επαναλαμβανόμενες συνεδρίες. Εκτός από την τοπική επίδραση της βελόνας στο trigger point, η συστηματική αναλγητική και χαλαρωτική δράση του βελονισμού προσφέρει ανακούφιση και συνολική ευεξία.

Ο ασθενής θα πρέπει επιπλέον να εκτελεί ασκήσεις διατάσεων, να αποφεύγει την έκθεση στο κρύο και να προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο και τη στάση της εργασίας του.