Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ


Η υπογονιμότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο που αφορά περίπου ένα στα έξι ζευγάρια. Υπάρχουν πολλά αίτια για την υπογονιμότητα. Το πιο συνηθισμένο είναι οι ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες που αφορούν το γυναικείο (35%) και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα (35%)

Το 10-15% όμως της υπογονιμότητας παραμένει ανεξήγητο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το στρες, οι διατροφικές διαταραχές και η παχυσαρκία είναι σημαντικές αιτίες που οδηγούν σε υπογονιμότητα.

Επιπλέον είναι γεγονός ότι στις μέρες μας όλο και περισσότερα ζευγάρια μεταθέτουν «στο μέλλον» την απόκτηση παιδιών και αυτό έχει συνέπειες.

Η γονιμότερη ηλικία για τις γυναίκες είναι από τα 18 έως τα 34 χρόνια. Από εκεί και πέρα, η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται κατά 10% κάθε χρόνο, μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οπότε και αρχίζει να μειώνεται με γρηγορότερους ρυθμούς.

Η γέννηση ενός παιδιού όμως εξακολουθεί να παραμένει πάντα μια δυνατή επιθυμία

Για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσιολογικά, ο βελονισμός μπορεί ανακουφίσει από το στρες και τις συνέπειές του, να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση, να αυξήσει τη ροή του αίματος στη μήτρα και να αυξήσει το πάχος του ενδομητρίου ( αυτό δημιουργεί ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για την εμφύτευση), να βελτιώσει των αριθμό σπερματοζωαρίων, καθώς την κινητικότητα και τη μορφολογία στους άνδρες.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην διακοπή του καπνίσματος και την απώλεια βάρους, που αποτελούν αρνητικούς προδιαθεσικούς παράγοντες γονιμότητας.

Σε ζευγάρια που υποβάλλονται σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ο βελονισμός βελτιώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, αυξάνει την αιματική ροή στις ωοθήκες και στα άλλα όργανα του γεννητικού συστήματος, σταθεροποιεί τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, βελτιώνει τον ψυχισμό, παράγοντα που δείχνει να παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη, μειώνει τις παρενέργειες των ορμονικών θεραπειών . Με όλους αυτούς τους μηχανισμούς βελτιώνει το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ένα από τα χαρακτηριστικά του βελονισμού είναι η παντελής έλλειψη παρενεργειών. Επίσης, δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας, ενώ σε περιπτώσεις παράλληλης φαρμακευτικής αγωγής ο βελονισμός δείχνει να λειτουργεί σε συνέργεια με τα φάρμακα αυτά και όχι ανταγωνιστικά.