ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΠΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ


Η αναγκαιότητα εξάπλωσης του βελονισμού στα ιατρικά συστήματα παγκοσμίως έτσι ώστε η ιατρική να γίνει πιο ποιοτική και χρήσιμη για τον άνθρωπο, συζητήθηκε από επιστήμονες υγείας στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

H συζήτηση επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων με τη χρήση πιο φυσικών μεθόδων, όπως είναι ο βελονισμός, για τους πολίτες της Ευρώπης.

Μυοσκελετικά Επώδυνα Σύνδρομα: Αυχενικό Σύνδρομο, Σύνδρομο Βραχιόνιου Πλέγματος, Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Αυχεναλγία, Θωρακαλγία, Αρθρίτιδες και Περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, αγκώνα, αρθρώσεων χεριών και ποδιών, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Μυαλγίες.

Oι μυοσκελετικές διαταραχές αποτελούν την συχνότερη αιτία σοβαρών μακροχρόνιων πόνων και αναπηριών σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης. Πλέον 1 στους 6 εργαζόμενους της ΕΕ έχει ένα μακροχρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα υγείας ή αναπηρία που επηρεάζει την ικανότητά του να εργασθεί.

Όπως τονίστηκε στην συζήτηση, ένας από τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η βελτίωση της ποιότητας στα συστήματα υγείας, οι φυσικές μέθοδοι θεραπείας, η μείωση των παρενεργειών των φαρμακευτικών αγωγών και η επίτευξη της μακροζωίας.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για την δημιουργία μίας «φιλικής και ολοκληρωμένης» ιατρικής γενικότερα, που εστιάζει σε φυσικές μεθόδους θεραπείας όπως ο βελονισμός.

Ο βελονισμός αποτελεί μία μέθοδο που ξεκίνησε από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτερα και εντάσσεται στα συστήματα υγείας όλων των χωρών του δυτικού κόσμου