Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

April 18, 2018

 

World J Gastroenterol 2014 February 21; 20(7): 1871-1877
Effectiveness of acupuncture to treat irritable bowel syndrome: A meta-analysis
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και σαν «σπαστική κολίτιδα» είναι η συχνότερη λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Υπολογίζεται πως επηρεάζει το 7-10% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες. Η καλοήθης αυτή πάθηση, παρότι δεν απειλεί τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών επιδρώντας στην ικανότητά τους να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά.
Είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα λειτουργική διαταραχή του παχέως εντέρου στην οποία δεν αναγνωρίζεται κάποια οργανική αιτία και εκδηλώνεται με πολλαπλά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πόνος και η δυσφορία στην κοιλιά, η μη φυσιολογική λειτουργία κενώσεως του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών των δύο, και το φούσκωμα (μετεωρισμός). Στην δημιουργία των συμπτωμάτων του συνδρόμου εμπλέκονται διαταραχές της κινητικότητας του πεπτικού συστήματος, πιθανά μια περιορισμένη εντερική φλεγμονή, οι διατροφικές συνήθειες και το stress.
Δεν υπάρχει μια ειδική εξέταση για το ευερέθιστο έντερο. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την κλινική εξέταση ενώ σε λίγους ασθενείς απαιτείται έλεγχος για να αποκλειστούν πιο σοβαρά νοσήματα που έχουν παρόμοια συμπτώματα
Η παραδοσιακή αντιμετώπιση της πάθησης περιλαμβάνει συμπτωματική αντιμετώπιση με σπασμολυτικά φάρμακα και συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή αλλαγές στη διατροφή, άσκηση και μείωση του άγχους.
Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 6 ερευνητικών εργασιών, που πληρούσαν όλες τις προδιαγραφές τεκμηρίωσης, για την επίδραση του βελονισμού στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Βρέθηκε πως ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός σε ποσοστό 85% για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ τα φάρμακα βελτίωσαν την κλινική εικόνα στο 50% μόνο των ασθενών. Τα αποτελέσματα μάλιστα του βελονισμού διατηρήθηκαν μέχρι και 12 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.
Η αντιμετώπιση του stress και η ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος που επιφέρει ο βελονισμός είναι μηχανισμοί που ερμηνεύουν αυτό το κλινικό αποτέλεσμα
 

Please reload

Our Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

Follow

Τηλέφωνο Ιατρείου

2310458344

Διεύθυνση Ιατρείου

Αδριανουπόλεως 55 Θεσσαλονίκη Ελλάδα 55133

©2020 by Kentro Iatrikou Velonismou AcuTherapy. Asteriou Sousana & Hourmouzi Vivetta