Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

April 18, 2018

 

ΠΗΓΗ: PLOS (Public Library of Science) Editor: Roberta W. Scherer, Johns Hopkins
University Bloomberg School of Public Health,
UNITED STATES
Received: September 22, 2016
Accepted: May 18, 2017
Published: July 12, 2017
Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι οι έντονοι πόνοι περιόδου που δεν συνοδεύονται από κάποια οργανική αιτία. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δυσμηνόρροιας είναι ο πόνος στην κοιλιά με μορφή σπασμού ή κράμπας, που συμβαίνει με ένταση τις δύο πρώτες μέρες της περιόδου. Πολλές γυναίκες έχουν και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, πόνο στη μέση, κεφαλαλγία, διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου, ναυτία και έμετο.
Η δυσμηνόρροια είναι συχνότερη σε ηλικίες κάτω των 25 ετών. Είναι ο κύριος λόγος απουσίας από το σχολείο, τις σπουδές ή την εργασία για τις νεαρές γυναίκες. Περιορίζει ακόμη την ακαδημαϊκή παρουσία, την συμμετοχή σε σπορ και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, επηρεάζει επομένως συνολικά την ποιότητα της ζωής των γυναικών που πάσχουν. Δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου. Η χρήση, ακόμη και η κατάχρηση φαρμάκων φαίνεται πως είναι αναποτελεσματική για το 25% περίπου των γυναικών με δυσμηνόρροια. 
Η μελέτη που παρουσιάζουμε εγκρίθηκε και εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 106 γυναίκες με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ηλικίας από 18-45 ετών. Έγιναν συνολικά 12 θεραπείες βελονισμού σε διάστημα 3 κύκλων. Σε κάθε κύκλο γίνονταν 3 θεραπείες πριν την αναμενόμενη έμμηνο ρύση και μια θεραπεία την 1η ή την 2η μέρα της περιόδου. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. 
Σε όλες τις ομάδες μειώθηκε η ένταση και η διάρκεια του πόνου καθώς και η ανάγκη λήψης αναλγητικών φαρμάκων. Μειώθηκαν επίσης τα συνοδά συμπτώματα όπως πόνος στη μέση, ευαισθησία στους μαστούς, κόπωση, κεφαλαλγία, διάρροια, ναυτία. Η βελτίωση αυτή ήταν κλινικά και στατιστικά σημαντική. Πολλές γυναίκες ανέφεραν σημαντική βελτίωση της διάθεσης. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες μέχρι και 9 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας και διαπιστώθηκε πως το αποτέλεσμα παρέμενε σταθερό.
Οι μηχανισμοί με τους οποίους ο βελονισμός φαίνεται πως βελτιώνει την δυσμηνόρροια είναι η απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών, η αντιφλεγμονώδης δράση, η βελτίωση της αιμάτωσης της μήτρας, οι αλλαγές στα επίπεδα των προσταγλανδινών. 
Εκτιμάται επομένως πως ο βελονισμός αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας.
 

Please reload

Our Recent Posts

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

Follow

Τηλέφωνο Ιατρείου

2310458344

Διεύθυνση Ιατρείου

Αδριανουπόλεως 55 Θεσσαλονίκη Ελλάδα 55133

©2020 by Kentro Iatrikou Velonismou AcuTherapy. Asteriou Sousana & Hourmouzi Vivetta